Burkolás - Lakásfelújítás

Hívjon bizalommal! 06 (30) 737-9181

Mesterburkoló bizonyítvánnyal!

06 (30) 737-9181

Mapei Mesterburkoló Klub tagja vagyok!

A fugázás alapszabályai

A hidegburkolás két elválasztható munkafolyamatból tevődik össze: a burkolat leragasztásából és a leragasztott burkolat kifugázásából áll. A fugázás a burkolat elkészítésének végső stádiuma. Viszonylag könnyű művelet, de van néhány dolog, amire nagyon kell figyelni, különben elronthatja az eddigi munkánk esztétikai élményét és esetenként a lapokat is. Első és legfontosabb, hogy a leburkolt felületet nem szabad, sőt tilos aznap fugázni.

24 óra elteltével, amennyiben megszáradt a ragasztó a padlólapok hátoldalán, elkezdheti a fugázást. A fuga erősíti a csempék tapadását és szép megjelenést biztosít a felületnek. Meggátolja továbbá a nedvesség, a víz és a szennyeződések bejutását a csempék mögé.

Csempekeresztek eltávolítása:
Miután kivárta a csemperagasztó 24 órás kötési idejét (hideg időben 48 óra), folytassa a munkát a felszín közelében levő csempekeresztek óvatos eltávolításával. Erre a célra használhat egyszerű csavarhúzót vagy bármilyen erős, hegyes szerszámot.

A már leragasztott burkolat kifugázására mindig a megfelelő fugaanyag kiválasztása szükséges, amely az alábbi tényezőktől függ:

 • a burkolat anyaga,
 • a fuga szélessége,
 • a bedolgozás technológiája,
 • a burkolatot érő igénybevételek,
 • a fuga elhelyezkedése.

Fugák tisztítása:
Miután eltávolította a távtartókat, kaparja ki a fölösleges csemperagasztót a csempék közötti résekből. Ezután száraz ruhával törölje tisztára a felületet.

Megfelelő minőségű munkát csak a fugázás szabályainak betartásával lehet végezni, amelyek a következők:

 • az alapfelület előkészítése,
 • a megfelelő fugaanyag kiválasztása,
 • ragasztóágy kiszáradása,
 • fugatartomány kitisztítása,
 • a fugaanyagra adott műszaki adatok betartása,
 • a pihentetési idő betartása, majd újbóli átkeverés,
 • a tiszta keverővíz megfelelő mennyisége,
 • az elkészült felület védelme,
 • a felület megfelelő időben történő átmosása, tisztítása,
 • a feldolgozhatósági idő betartása,
 • a feldolgozhatósági hőmérséklet betartása.

Fugázóanyag felhordása:
Átlós mozdulatokkal hordja fel az előkészített fugázóanyagot. (A fugázóanyagot a csomagolásán olvasható utasítás szerint készítse elő.) A fugázó gumi használata megelőzi a felület karcolódását. Annyi fugázóanyagot használjon, amennyivel egyenletesen ki tudja tölteni a réseket.

Fugázás a ragasztás után: standard minőségű csemperagasztónál: minimum 24 óra, flex minőségű csemperagasztónál: minimum 48 óra.

Az alapfelület burkolhatósága: javított mészvakolatnál: minimum 7 nap, betonaljzatnál: minimum 8 nap.

Tisztítás szivaccsal:
Hozzávetőlegesen fél óra alatt a fugázóanyag megszikkad. Mártsa a szivacsot vízbe, alaposan csavarja ki, és távolítsa el a fölösleges fugázóanyagot.

A falat könnyebb fugázni, hiszen nem kell rálépni, nem igényel akkora figyelmet. Az aljzatnál leírt szempontok természetesen a falra is vonatkoznak. A falnál az esetleges élvédőkre figyeljünk, takarja a rést a fuga anyag rendesen.

A fuga idővel megfeketedhet, berepedezhet. Ha a fuga  sárga színű lesz, akkor gombával van dolgunk, amit a víz és szappan szállít. A gomba kiirtásához csak környezetbarát fehérítőre van szükség, ezzel kell átkenni a csempéket. Ha tisztítás során azt tapasztalja, hogy a fuga megpuhult, újra kell fugázni a felületet. Ha a fuga  befeketedik, akkor általában a penész vagy egy baktérium a ludas, ami vízből és szappanból táplálkozik, így szaporodik, végül elpusztítja a fugát. Az is előfordulhat, hogy valamelyik falban lévő cső lyukas, és onnan szivárog víz. Elkerülheti a problémákat, amennyiben gombaölő és penészgátló fugázó anyagot használ.

Kérjen szaktanácsot vagy ingyenes árajánlatot!

 1. Az Ön neve:*
  Hiányzó adatok!
 2. E-mail címe:*
  Hibás / Hiányzó adatok!
 3. Telefonszáma:
  Invalid Input
 4. Kérdése, üzenete:
  Invalid Input
 5. Jelölje be a négyzetet!
 6. Kérjük, fogadja el az adatvédelmi feltételeket.

Burkolás a legjobb árakon!

- Elérhető áron!
- Magas színvonal!
- Speciális burkolás!
- Burkolási tanácsok!
- Rugalmas kapcsolat!
- Ingyenes tanácsadás!
- Minőségi munkavégzés!
- Garanciális munkavégzés!

MOST ÖN KÖVETKEZIK!
 • TIPP: magad uram!

  Vannak munkák, amelyeket magunk is elvégezhetünk. Ilyen lehet a régi csempe, vakolat leverése. Kis időráfordítással máris spóroltunk pár tízezer forintot.

 • Olcsó, egyszerű tippek

  A nyikorgó parketta repedéseibe szórjunk hintőport; megszűnik a bosszantó hang.
  • Hogy a padló visszakapja a fényét, egy liter vízbe keverjünk hét evőkanál almaecetet és négy evőkanál olívaolajat. Ezzel a keverékkel nedvesítsünk be egy puha rongyot, vigyük fel a felületre, és hagyjuk tíz percen át száradni. Tiszta, száraz ruhával dörgöljük át a padlót.

 • Milyen felületekre ne burkoljunk?

  Burkolás előtt első feladatunk, hogy vegyük alaposan szemügyre a burkolandó felület, vagy aljzatbeton minőségét! Ha a következő problémákkal és felületekkel találkozunk, akkor semmi esetre kezdjük a ragasztó bekeverésével:

  1. Az aljzatbeton repedezett;
  2. Az aljzatbeton porlik;
  3. Rendkívül egyenetlen az aljzat, hasonló a hullámvasúthoz;
  4. Az oldalfalon régi festék, vagy többrétegű meszelés maradványai találhatóak.

 • Fiatalítsuk a konyhát!

  Régi kiöregedett konyhájuk fiatalítását legtöbben a bútor kicserélésével kezdik. Akár így, akár csak a szekrényajtók cseréjében gondolkodunk, érdemes rászánni magunkat a burkolat megújítására is. A konyhában gyakran elegendő a pult feletti kb. 60 cm-es sávot burkolni, így aránylag kevés fali csempére van szükség, és lehetséges, hogy néhány dekor is belefér a költségvetésbe. A burkolást akár a konyhabútor beszerelését követően is elvégezhetjük, amikor már mindennek pontosan kialakult a helye.

 • Padlószegélyek ragasztása

  A burkolatok szegélyeit oldószeres kontakt ragasztóval vagy diszperziós kontakt ragasztóval kell felragasztani. Ilyen esetben mind az aljzatra, mind a burkolatra ecsettel vagy sima oldalú kenőlemezzel hordjuk fel a ragasztót, majd amikor a ragasztó tapintásra száraz, pontosan illesszük egymáshoz a két felületet (korrekciós lehetőség nincs) és jól nyomjuk össze őket.

Copyright Burkolás.com © Burkolás | Adatvédelem   Honlapkészítés
×
Kérjen ingyenes visszahívást!
A Küldés gomb megnyomásával
elfogadja az Adatvédelmi tájékoztatót.
Az Ön neve:
Telefonszáma:
×

Szobafestőt keres? Új tapétára van szüksége? Jó helyen jár, mert velünk a felújítás minden részletét el tudja intézni. Profi szobafestő csapatunk rövid határidővel, rendkívül kedvező áron dolgozik. Kérjen egy ingyenes árajánlatot!

Olvassa el a részleteket! >>